Purtată de un vânt favorabil, fotografia « anonimă » nu a încetat să-și reveleze micile comori: zâmbete furate, flu-uri enigmatice, burlesc involuntar, relații și prietenii ghicite din priviri, mici sau mari momente, tragedii mute, tăceri complice. Dar mai ales, statutul său lejer dar nu neglijabil de document, absența aproape totală de pretenții artistice, fac din aceasta, în panorama complexă a fotografiei actuale, o sursă de oxigen salutară, apreciabilă, neobișnuită. Și aproape inepuizabilă…
Emmanuel d’Autreppe, în Avoir un bon copain, collection Véronique Marit, Editura Yellow Now, Crisnée (Belgia), 2013
Vernisaj : joi, 24 mai, de la ora 18
Expoziția va fi deschisă în fiecare joi, vineri și sâmbătă, între orele 18 și 20
Eveniment realizat în colaborare cu Institutul Francez din Cluj
Cu o activitate de treizeci de ani în domeniul cinema-ului, Véronique Marit a fost producător executiv al casei de filme Dérives, creată de frații Jean-Pierre și Luc Dardenne. Fotograf de formație și fiică de fotograf, Véronique Marit are obiceiul să strângă din numeroasele sale călătorii amintiri înregistrate pe peliculă pe care le expune în mod regulat. De asemenea, cu adevărată pasiune de colecționar, adună de ani de zile fotografii vechi de familie găsite prin brocante, din care a publicat deja mai multe selecții : Avoir un bon copain (2013), Les Enfants terribles (2015), Avoir un bon copain. Les retrouvailles (2016), À table! (2017).
Fundația Cosman vă propune să descoperiți – în același timp cu Festivalul Internațional de Film Transilvania – o altă față a unui producător de film, aceea de colecționar, și pasiunea sa, mai puțin întâlnită la noi, pentru fotografia găsită. Expoziția intitulată „Picnic la marginea drumului” (în chip de omagiu subtil adus artei surori, cinema-ul) reunește o selecție de fotografii din impresionanta colecție a lui Véronique Marit, care numără la ora actuală mai mult de 60.000 de imagini (albume de familie, fotografii anonime și de amator…) realizate între sfârșitul secolului al XIX-lea și anii ’60.
Aceste imagini „ale vieții cotidiene” dezvăluie o galerie de portrete de bărbați și femei, tineri și mai puțin tineri, surprinși în locuri și situații mai degrabă obișnuite : întruniri de familie sau excursii între prieteni, ieșirea la iarbă verde sau tortul de aniversare, băutele cu amicii sau vacanțele la mare… fețe necunoscute dar cu toate acestea atât de familiare, pentru că le-am văzut cu toții în vraful de fotografii de familie pe care le păstrăm și noi în vre-o cutie de pantofi. Expuse fără titlu sau altă indicație pentru a le situa într-un context, spectatorul este invitat să facă apel la imaginația dar și la memoria sa pentru a umple lacunele, pentru a completa istoriile suspendate în eternitatea clipei, într-o identificare ludică a imaginilor și uneori și cu ele.
A fi amator înseamnă în primul rând a fi îndrăgostit ; aceasta este adevărata miză a fotografiei de familie și de amator. Ca amatori, nu fotografiem decît ceea ce iubim ; clipele de bucurie, oamenii dragi, momentele împărtășite. Prin această expoziție, Véronique Marit dorește să ne comunice dragostea ei pentru fotografia anonimă, făcându-ne să regăsim – prin intermediul fiecăruia din aceste mici dreptunghiuri cu margini zimțate – o bucurie devenită astăzi desuetă : aceea de a fi împreună, într-o fotografie.